Over ons

Wij zijn Peter en Petra van Essen met onze dochters Evi (2014) en Annelie (2016). Sinds september 2019 wonen we in Hulshorst. Daarvoor woonden wij in Amersfoort. Peter werkte als officier bij Defensie en onderhield ondertussen al een grote moestuin en bijenvolken in en rond Amersfoort. De droom om zelfvoorzienend te zijn en een kleinschalige biologische tuinderij op te zetten speelt al zolang we elkaar kennen. Vele boeken over o.a. permacultuur, market gardening, forest gardens en ecologisch tuinieren werden gelezen. Toen er een baan voor Petra in deze regio kwam, besloten we het roer om te gooien. Al snel liepen we tegen deze prachtige plek met mogelijkheden in Hulshorst aan en ging Peter de biodynamische landbouwopleiding aan de Warmonderhof volgen. Na ruim 18 jaar trouwe dienst nam Peter afscheid van Defensie om onze droom hier in Hulshorst te verwezenlijken. Petra blijft werken als huisarts en probeert daarnaast zoveel mogelijk bij de tuin betrokken te zijn. In haar vakgebied vindt zij genoeg raakvlakken met gezonde voeding en leefstijl die zij graag uitdraagt.

 

Helaas werd Petra begin 2022 ziek en bleek het een zeldzame en niet te genezen vorm van kanker te zijn. Begin 2023 is Petra aan de gevolgen hiervan overleden. Het was een moeilijk en heftig jaar, maar tegelijkertijd hebben we ook nog veel gelukkige momenten samen mogen beleven en waren we vooral erg gelukkig op onze plek in Hulshorst. We willen daarom zo goed en zo kwaad als het gaat wel doorgaan met de tuinderij.

 

Hoe werken wij?

Vanaf het moment dat wij hier zijn gaan wonen, begonnen we met voorbereidingen voor de tuinderij volgens biologische principes. Het eerste jaar heeft vooral in het teken gestaan van bodemverbetering met behulp van groenbemesters. Er wordt zo min mogelijk aan grondbewerking gedaan om het bodemleven en de bodemstructuur zo veel mogelijk in stand te laten. Van de velden vol groenbemesters zoals o.a. gele mosterd, phacelia, rammenas, verschillende klavers, zomerhaver, -rogge, -wikken en zonnebloemen, genoten niet alleen wij en voorbijgangers, maar vooral ook de vogels, bijen, vlinders en andere insecten. Bij de verbouw van groenten wordt alleen gebruik gemaakt van biologische zaden en plantgoed en wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of pesticiden. Groenten en fruit worden verbouwd in de volle grond en pas geoogst als de tijd daar rijp voor is. We willen mensen graag toegang geven tot heerlijke, gezonde en regionale groenten. We staan voor aandacht voor onze omgeving en saamhorigheid, zodat we de aarde gebruiken als goede rentmeesters en deze behouden blijft voor toekomstige generaties.

 

SKAL bio certificaat

30 oktober 2019 is officieel de start gemaakt met het omschakeltraject richting volledig biologische tuinderij. Met ingang van oktober 2020 mochten we onze producten verkopen als “in omschakeling op biologische landbouw” en sinds oktober 2021 zijn we ook officieel gecertificeerd worden door SKAL bio-controle en mogen we al onze producten als biologische producten verkopen.

 

jaarverslag 2021

teeltplan 2021

ontwerp tuinderij

Adres

Bredeweg 62A, 8077RC Hulshorst

 

Telefoon

Peter van Essen 0624995230

Email

info@tuinderijdevijfeiken.nl

Bank

NL02ASNB0267164734 Tuinderij de Vijf Eiken

l

KvK nummer

KVK 76078191 NL003036395B37